Najzdrowsze owoce z ogródka

Każdy wie, że świeże owoce zerwane prosto z przydomowego krzaka są najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze. Satysfakcja z wyhodowania własnych owoców jest nieporównywalnie większa niż tych kupionych ze sklepu. Poniżej przedstawię najpopularniejsze i najzdrowsze rośliny, których owoce każdy powinien mieć w swoim ogrodzie.

Winorośl – to pnącze o zdrowych owocach winogron. Winogrona są znane i doceniane od wieków. Pestki i skórka zawierają flawonoidy oraz witaminy A, C, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, wymiatającymi wolne rodniki, które powodują raka. Tak więc same winogrona zabijają komórki rakowe i chronią przed chorobami serca. Najwięcej flawonoidów i żelaza zawierają winogrona o ciemnej skórce. Winogrona pomagają obniżać ciśnienie krwi, zapobiegają miażdżycy, chronią przed zawałem serca im udarem mózgu. Oprócz tego zawierają resweratrol, który wspomaga odchudzanie. Jednak jedzenie winogron w dużych ilościach nie jest wskazane podczas odchudzania z powodu wysokiej kaloryczności owoców.

Winogrona można jeść na surowo, robić z nich soki, wina, rodzynki, dodawać do sałatek, ciast, galaretek, mięsa, sera. Najzdrowsze są jedzone wraz ze skórką i pestkami.

Borówki amerykańskie – to skarb wśród osób prowadzących zdrowy styl życia. Owoce borówki amerykańskiej mają wysoką wartość dietetyczną oraz zawierają ważne składniki odżywcze. Najmocniej ze wszystkich owoców chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych ze względu na wysoką zawartość związków antyoksydacyjnych. Oprócz tego obniżają cholesterol, wysokie ciśnienie, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Działają regenerująco na wzrok, opźniają proces starzenia komórek, pozytywnie wpływają na pamięć.


Jagoda kamczacka rodzi owoce jako pierwsza w roku. Owoce zawierają witaminy A i C, żelazo, miedź, związki antyoksydacyjne, flawonoidy, kwasy organiczne, epikatechiny. Jedzenie owoców jagody kamczackiej obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm, wzmacnia układ krążeniowy, eliminuje przeziębienie, poprawia wzrok, hamuje rozwój bakterii i wirusów, pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu.
Jagody można jeść na surowo, dodawać do wypieków, deserów, robić z nich soki i nalewki.

 

Oprócz tego podobne właściwości mają owoce aronii, jagody goji, morwy, pigwowca, żurawiny, mini kiwi, cytryńca chińskiego. Ale te opisane zostaną w kolejnych postach,.

 

Sadzonki krzewów owocujących można kupić tutaj: floramis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *